Timbuktu & Damn (S) på Lyse Netter

Timbuktu & Damn (S) på Lyse Netter (7.-8. juni) 2019

Lyse Netter Moss tok publikum med storm første gang den ble arrangert i Albyhagen i juni 2018. At dette er en festival som har kommet for å bli er det ingen tvil om: Early Bird-billettene til neste års festival er allerede utsolgt, til tross for at det ikke har vært offentliggjort hvilke artister som tar turen til Jeløya neste sommer. 

Jason Diakité, mer kjent som Timbuktu, er en av Nordens største hiphop-artister gjennom tidene. Siden første singel ble sluppet i 1996 har han opptrådt både som soloartist og i diverse andre konstellasjoner, blant annet med funkbandet Damn!, som han har turnert med i over 15 år. Han har sluppet et titalls album, blitt tildelt en rekke gull- og platinaskiver, vunnet åtte Grammispriser (svensk pris som tilsvarer den norske Spellemannsprisen) og fire P3 Guld-utmerkelser (svensk P3).

I desember 2011 mottok Timbuktu Nordens språkpris. Prisutgiveren Foreningen Norden begrunnet dette med at Diakité «med innlevelse og sosialt engasjement, medvirker til å styrke det skandinaviske språkfellesskapet. På sin skånske dialekt begeistrer han tusenvis av mennesker på tvers av grensene i Norden» (sitat snl.no).

I 2016 debuterte Jason som forfatter med familiebiografien En Dråpe Midnatt (utgitt på norsk av Kagge forlag i 2017). Boken, som har solgt over 100 000 eksemplarer, er en slektskrønike om Jasons søken etter røttene sine, en søken som tar oss fra slaveriets USA til den svenske folkeheimen.

Høsten 2017 ble boken dramatisert på scener i Stockholm og Malmö, regissert av Farnaz Arbabis. I Oslo ble billettene utsolgt på forhånd da forestillingen ble vist ved Operaens hovedscene i mars i år. Forestillingen settes opp flere steder i Sverige i høst og i 2019 skal den settes opp i New York.

I sommer var Timbuktu på turné i Norge og Sverige, og satte publikumsrekord på Malmö-festivalen.

23. november slipper Timbuktu & Damn! albumet Kärlekens Blandband, en innspilling av sommerens konsertsett. Albumet er spilt inn i legendariske Gula Studion i Malmö, og slippes digitalt samt på kassett, da det nettopp er en klassisk mixtape med Timbuktu & Damn!s høyest elskede låter, som «Resten av ditt liv», «Dødsdansen» og «Misstänkt».   

Billetter kan bestilles på Audiatur bokhandel eller kjøpes på House of Foundation

 

Foto: Aija Svensson