Prosessuell utstilling #4: Charlotte Thiis-Evensen + Yamile Calderón, Vilhelm Christensen og Jon Benjamin Tallerås

I 2025 har vi invitert billedkunstneren Charlotte Thiis-Evensen.

Charlotte Thiis-Evensen (f. 1968) jobber blant annet med dokumentarisme innenfor foto, video og installasjoner. I sitt kunstnerskap berører hun alt fra nære familierelasjoner, hverdagsritualer, kulturelle historier og spørsmål knyttet til identitet og arbeid.

De siste årene har Thiis-Evensen laget tre midlertidige offentlig tilgjengelige verk i byrommet i Moss. Da hun hadde soloutsstlling på Galleri F15 plasserte hun videoverket Fasade, som leker med betydningen av begrepet fasade, foran bygningen. Fotoinstallasjonen Adrift (2022) ble først vist på Spuntveggen i sentrum, et midlertidig rom for kunst i regi av Bane NOR. Senere samme år ble verket relokalisert og installert på Moss Bryggeri i Møllebyen med støtte fra KORO og Moss Kommune. som idag er fredet. Bygningen ble transformert til verksted på 20-tallet med både trykkeri og setteri. Endelig laget hun et veggmaleri på Kong Carls Uthus i Heilmannparken i Møllebyen våren 2024. Maleriet er fra en serie arbeider som undersøker betydningen av minner, tid og varighet og danner sammen grunnlaget for en kunstbok som skal publiseres på forlaget H//O//F i 2025, hvor hun ønsker å sette arkitekturen i Henrich Gerners gate i relasjon til sitt personlige prosjekt.

Thiis-Evensen har invitert tre kunstere med seg inni dette ettårige prosjektet: Yamile Calderón, Vilhelm Christensen og Jon Benjamin Tallerås som slik sett er et kollektivt prosjekt.

Vilhelm Christensen (f. 1984) er en interdisiplinær kunstner, og har tidligere arbeidet som arkitekt. Hans praksis beveger seg fritt mellom installasjoner, arkitektoniske intervensjoner, skulptur, bevegelige bilder og lyd. Han jobber stedsspesifikt, i forståelsen rom, steder og plasser, og deres materielle narrativer. Nylig, presenterte han soloutstillingen I Was Moved (2023) på det tidligere Munchmuseet, der han stilte spørsmål ved de valgene som ble gjort når museet ble flyttet og hvilken verdi inventaret som ble forlatt skal ha etter den institusjonelle flyttingen.

Yamile Calderón (f. 1974) jobber dokumentarisk, ofte med historier hentet fra sin egen familiehistorie i Colombia. Hun utforsker hvordan personlige opplevelser og minner kan peke på bredere sosiale og kulturelle kontekster. Calderón har også jobbet med flere prosjekter der hun undersøker byen som sted. I The fictional city har hun feks utforsket byen som en utopisk idé versus den levende byen der folk med forventninger bor og har forventninger. Hun stilte spørsmål som hva er en ideell by, for hvem er byen og hva er egentlig en sivilisasjon? Nylig har hun utgitt fotoboken Siste stasjon er Mortensrud der hun portretterer bydelen gjennom arkitektur, natur og menneskemøter. Med kunstprosjektet ønsker Calderón å vise et alternativt bilde til det som ofte males i media, om Mortensrud som et sted preget av gjengkriminalitet og vold.

Jon Benjamin Tallerås (f. 1984) arbeider med fotografi, video, skulptur og installasjon, og arbeidene hans utforsker lite brukte og ofte oversette deler av byen. Flere av fotografiene hans dokumenterer performative handlinger hvor han tar i bruk tilfeldige rom formet i randsonen av funksjonell arkitektur. Hans improviserte handlinger, uformelle skulpturer og infiltrasjon av byen tilhører en tradisjon av urban utforskning som trekker paralleller helt tilbake Dl André Bretons ekspedisjoner i 1920-tallets Paris.