Om House of Foundation

House of Foundation er et kunstnerkollektiv og et litteraturhus som ble etablert i lokalene til gamle Mølla Kunstskole i Møllebyen, Moss høsten 2009. Huset inneholder blant annet Audiatur bokhandel (kåret av Den norske Forfatterforeningen til Årets bokhandel i 2012), kafé, dssp, to visningsrom, et kunst/designutsalg + et antall kontorer/atelieer. Ut av prosjektet springer forlaget H//O//F, Lyse Netter, Møllebyen Litteraturfestival og husets barnefestival.

 

 

Initiativtakerne var/er Mari Kolsrud Hustoft og Martin M. Sørhaug. Ut over oss er det også flere som på ulike måter engasjerer seg i dette prosjektet.

Huset er også et sted for aktiviteter. I løpet av de første årene må stedet sies å ha vært en av de mest aktive litteraturscenene i landet. Vi har hatt besøk av over 150 norske og skandinaviske forfattere. I tillegg har vi hatt konserter og utstillinger på huset. Det bør også spesifiseres at vi i butikken har en rekke faste utstillinger – små spor som utstillerne har satt igjen etter seg. Slik sett er butikken ikke kun en butikk, men et rom/et multispace som inneholder og tåler mye. Butikkdriften er 100 % idealistisk. Dvs at vi ved et eventuelt fremtidig overskudd vil overføre dette til nye kulturproduksjoner; konserter, utstillinger og festivaler.

Det er ingen selvfølge at et prosjekt som dette skulle legges til Moss. Vi har fått mange kommentarer på at «noe slikt har vi ikke i Oslo» og «noe slikt har vi ikke i Stockholm» eller «København». Og det hadde nok også vært mer naturlig å etablert oss i Oslo eller en annen storby. Men vi ønsket altså å prøve oss her. I byen hvor vi alle bor. For å skape et nytt sted som appellerer både til unge og gamle og for å prøve å skape et miljø for skrivende, lesende og kunstinteresserte mossinger/østfoldinger.