Kurt Johannessen: «Om lag 102 BØKER 1984-2019»

Vinteren 2019 viser vi en utstilling med Kurt Johannessen på House of Foundation.

     

       Åpning lørdag 30. november, kl. 14.00.

       Performanceverket Om sjokoladekake holdes 29. november i forbindelse med husets 10-års-jubileum

 

Kurt Johannessen (f. 1960, Dale) bor og arbeider i Bergen. Han er utdannet ved Vestlandets Kunstakademi 1981-85, Listaháskóli Ísland 1984 og Slade School of Fine Art 1988-89, London. Han arbeider med performancekunst, bøker, installasjoner og objekter og har blant annet mottatt priser for bøkene sine på London Artists Book Fair i 2004 og 2005.

Johannessen er en av nestorene innen norsk perfomancekunst og har deltatt på flere av Kunstbankenes performancefestivaler opp gjennom årene. Hans utstilling består av ca 102 egenlagde kunstbøker – såkalte Artist Books som inneholder underfundige poetiske tekster og tegninger. Til nå har han gitt ut 100 bøker på eget forlag. De aller fleste bøkene vil bli presentert slik at publikum kan bla i dem og de fleste er også til salgs. Det vil også bli vist trykk, tegninger, foto, objekter og tekstarbeider.

Kurt Johannesen regnes som Norges mest innflytelsesrike performancekunstner. Mange av bøkene har forbindelser til performance-arbeidene, men også til andre arbeid som tegning, trykk, objekter og installasjoner. Flere av bøkene er innkjøpt av Norsk Kulturråds innkjøpsordning, og 28 bøker har egne engelske utgaver, noen er tospråklige og noen er rene billedbøker.

Performancekunst var en uvanlig kunstform i Norge da Kurt Johannessen startet som student på Vestlandets kunstakademi i Bergen på tidlig 80-tall. Hans performance-arbeid er preget av et sterkt nærvær og et poetisk og minimalistisk formspråk. Selv sier han at «I mitt arbeid er nærvær i situasjonen fundamental.»  Ofte identifiserer han seg med naturelementer som luft, vann og jord. Johannessen har vist over 800 performance-produksjoner omkring i verden og har også deltatt på Møllebyen Litteraturfestival (i 2011). Han har også hatt en rekke utstillinger i Norge, blant annet i Bergen Kunstmuseum, Kunstnernes Hus og Kunstnerforbundet i Oslo.

 

Foto: Fra utstillingen med samme navn på Kunstbanken Hedmark Kunstsenter sommeren 2019.