Konsert med Blixa Bargeld & Teho Teardo

Blixa Bargeld og Teho Teardo holder konsert på Verket Scene 24. august

Konserten er et sideprogram av årets Lyse Netter (7.-8. juni) holdt i samarbeid med Møllebyen Litteraturfestival (23.-25. august).

 

Blixa Bargeld ble født i Vest-Berlin i 1959. Han har en imponerende karriære. Som autodidakt er han virksom både som sanger, gitarist, låtskriver, komponist og regissør. Han var gitarist i Nick Cave and the Bad Seeds i mer enn 10 år og han er frontfigur for og grunnlegger av det innflytelsesrike eksperimentelle bandet Einstürzende Neubauten. Han er for tiden bosatt i San Francisco, Berlin and Beijing.

Teho Teardo er en italiensk musiker, komponist og lyddesigner bosatt i Roma. Han har skapt soundtrack for flere filmer av Oscarvinnende regissører som Paolo Sorrention og Gabriele Salvatores. Han har vunnet diverse priser for sin musikk, for eksempel Ennio Morricone-prisen og David Di Donatello-prisen.

Artistenes samarbeid startet i 2013 med albumet Still Smiling. Siden den gang har de utgitt ytterligere tre album, sist Nerissimo fra 2016 og EP-en Fall fra 2017. Ofte oppstår denne typen samarbeid i en spesifikk periode og har begrenset varighet, men det er ikke tilfellet her. Bargeld og Teardos samarbeid er resultatet av et spesielt bånd, både artistisk og personlig, ettersom de, med egne ord, gjenoppfinner deres relasjon for å utforske nye territorier.  

 

Deres foreløpige siste fullengder, Nerissimo, har et cover inspirert av et maleri av Hans Holbein den yngre titulert «The Ambassadors» (1533). Maleriet inneholde gåtefulle referanser til filosofi, religion, dødlighet og illusjoner, referanser albumet forholder seg tematisk til.

«Nerissimo» er det italienske superlativet for «svart» («det svarteste») og det er noe svart over musikken på denne platen. Det betyr derimot ikke at den er mørk, slik adjektivet gjerne brukes når det skal betegne musikk, nei, svart heller som fargen svart, fargen som inneholder alle farger, og videre da en musikk som inneholder et stort mangfold av muligheter.  

Skrevet og fremført på tysk, engelsk og italiensk strekker sangene seg fra mikroskopiske dramaer spilt ut i en petriskål («Ulgæ») til den surrealistisk episk og kosmiske syv minutters lange reisen «Animelle». Tittelsangen «Nerissimo» åpner albumet i en engelsk versjon og avslutter det i en italiensk, omslutter verket lik permene på en bok.

Nytt for dette samarbeidet på denne platen er bruken av treblåseinstrumenter, spesielt bassklarinett, som spiller en dyp og viktig rolle i flere av de nye sangene, i tillegg til en rekke bjeller, Tehos baritone gitar og arrangementene med klassiske strenginstrumenter. Samlet former lydbildet et spekter som varmt omgir og støtter Bargelds behaglige stemme.

Når en lytter på dette albumet blir en med på en temporal språkreise som skaper en intim forbindelse mellom Roma og Berlin, mellom de to byene hvor musikken også har blitt spilt inn. Det er en emosjonell reise gjennom et samarbeid som strekker seg over flere år, hvor sangene kan sier å skape en dagbok av åpenbaringer, av farger som kan forandre et helt univers om du navnngir dem, en nattlig flyvning, med lysene slukket, over Europas hovedsteder.   

 

Lyse Netter er en musikkfestival som 7.–8. juni 2019 avholdes for andre gang i idylliske omgivelser på Alby, Jeløy i Moss. Bekreftede artister for 2019 så langt: Anna von Hausswolff (S), Ellen Allien (DE), Grand Island (N), Lone Taxidermist (UK), Moss Ex (N), Pom Poko (N), Timbuktu & Damn (S) & Nils Bech (N). 

Møllebyen Litteraturfestival er en tverrestetisk festival med hovedfokus på det skrevne ordet. 23.-25. august 2019 arrangeres festivalen for syvende gang.

 

www.blixa-bargeld.comwww.tehoteardo.comwww.neubauten.org
www.lysenetter.comwww.mollebyenlitteratur.nowww.house-of-foundation.no |www.verketscener.no