Film #8: Joanna Rzadkowska om Wojciech Jerzy Has’ «The Hourglass Sanatorium»

sanato

Film #8: Joanna Rzadkowska om Wojciech Jerzy Has’ «The Hourglass Sanatorium» // 6. april (kl. 20.00)

Sanatorium pod klepsydrą («The Hourglass Sanatorium», 1973) er Wojciech Jerzy Has sin mest urovekkende film. Det er en mørk og assosiativ visjon skapt sammen med de surrealistiske malerne og scenografene Lidia og Jerzy Skarżyńscy. Hovedpersonen Józef besøker sin døde far som bor på et sanatorium, et sted «tiden har blitt skrudd tilbake». Deretter er vi plutselig i landsbyen Drohobycz eller blant de gruvekkende, utstoppede fuglene vi kjenner fra bøkene til Bruno Schulz. Andre verdenskrig har aldri skjedd, og den jødiske kulturen blomstrer. Likevel er ingenting som det skal være, i et slags jovialt mareritt, fult av hengsleløse fantasisprang. Denne filmen er et høydepunkt i filmografien til Has, derfor er det svært sørgelig at han ikke fikk lage filmer av de polske styrelsesmaktene i hele ni år etter «The Hourglass Sanatorium». Dette til tross for at den vant Juryprisen under Filmfestivalen i Cannes i 1973. Som vi vet, var sensurmyndighetene i Polen likegyldige til vestens utmerkelser…

Wojciech Jerzy Has (1925-2000) var en polsk-jødisk regissør. Alle filmene hans er inspirert av litteratur, spillefilmdebuten Pętla («Noose», 1958) er basert på bøkene til Marek Hłasko, Rękopis znaleziony w Saragossie («The Saragossa Mauscript», 1964) bygger på en Jan Potocki-roman fra 1815 og Lalka («The Doll», 1968) er en filmatisering av den legendariske romanen med samme navn, skrevet av Bolesław Prus. Kveldens film er inspirert av novellene til Bruno Schulz, en forfatter som betydde mye for Has da han var ung.

Has var utdannet billedkunstner, og i alle filmene hans kan man se en særegen scenografi, fra den ironiske, men storslåtte i «The Saragossa Manuscript» til det surrealistiske i «The Hourglass Sanatorium». I likhet med filmene til regissører som Andrzej Żuławski og Roman Polanski blir man etterlatt med en følelse av å ha blitt rykket ut av noe eller forstyrret i løpet av filmvisningen. Det handler både om de uvante bildene, den portretterte galskapen og skuespillernes manierte måte å spille på.
Joanna Rzadkowska er poet og psykolog. Hun har skrevet om polsk film og litteratur for Vagant. I 2016 ga hun ut diktsamlingen Luftmensch (SolumBokvennen forlag) og singlen Polen sammen med Hilde Susan Jægtnes (Flamme forlag). I mai 2017 kommer hun med en gjendiktning av den polske poeten Zbigniew Herbert på Aschehoug forlag.

 

Denne film- og arrangements-serien er et samarbeid mellom House of Foundation og Moss Filmklubb. Vi viser/presenterer 12 filmer i løpet av høsten 2016 og våren 2017 valgt og presentert av en anerkjent forfatter/kunstner/kritiker. Endelig utgis en bok med filmessays på forlaget H//O//F høsten 2017.