Film #7: Hilde S. Jægtnes om Michelangelo Antonionis «L’Avventura»

h9af7dllokzz

Film #7: Hilde S. Jægtnes om Michelangelo  Antonionis «L’Avventura», 30. mars, kl 19.00

House of Foundation og Moss Filmklubb presenterer:

Helvete er en historie uten ende. Et ubesvart spørsmål stiller seg i veien for katarsis, innsikt og transformasjon, som alle er viktige mål i klassisk historiefortelling. For det meningssøkende menneske er det tortur å bli snytt for nøkkelinformasjon, som: Hvorfor forsvant min elskerinne sporløst? Var det fordi vi hadde en krangel? Begikk min bestevenninne selvmord, og var det i så fall min skyld? Når grunnleggende forhold og sannheter oppløses uten påviselig grunn, fremstår alt som mulig. Men selv om frihet er en av verdiene vi setter høyest, feiger vi gjerne ut når mulighetene blir for mange. Veien videre blir i beste fall famlende, i verste fall (selv)destruktiv. I fravær av en objektivt dømmende instans må vi ty til et moralsk kompass, eller la oss viljeløst piskes rundt av tilfeldige omstendigheter og krefter. Hvis Gud lukker øynene, velger vi askese eller umiddelbar nytelse?

I Michelangelo Antonionis L’Avventura (1960) forsvinner hovedpersonen Anna under en seiltur med elskeren Sandro og venninnen Claudia. I den lange skyggen etter Annas uoppklarte forsvinning dras Claudia mellom savnet etter venninnen og den kurtiserende, men ustadige Sandro. L’Avventura vant juryprisen i Cannes og er blitt stående som en klassiker, til tross for at den brøt med alle etablerte filmdramaturgiske prinsipper. Antonionis eksperimentvilje er like forfriskende og viktig i dag som da filmen ble lansert.

Hilde Susan Jægtnes har en mastergrad i film- og tv-manus fra University of Southern California (Los Angeles), og har som manusforfatter tre produksjoner bak seg: Kortfilmene Victor (2014) og Campingliv (2016), og spillefilmen Alt det vakre (2016). 24. februar 2017 har spillefilmen Hjertestart premiere, der hun har medvirket til manus sammen med regissør Arild Andresen og idéhaver Jorge Camacho. I tillegg skriver hun poesi og prosa, og har fire skjønnlitterære utgivelser bak seg, senest romanen Styggskrift (2016, H//O//F) og Flammesingelen Polen (2016) sammen med Joanna Rzadkowska.

Denne film- og arrangements-serien er et samarbeid mellom House of Foundation og Moss Filmklubb. Vi viser/presenterer 12 filmer i løpet av høsten 2016 og våren 2017 valgt og presentert av en anerkjent forfatter/kunstner/kritiker. Endelig utgis en bok med filmessays på forlaget H//O//F høsten 2017.