Film #11: Ole Jacob Madsen om Todd Haynes’ «Safe»

safe

Film #11: Ole Jacob Madsen om Todd Haynes’ «Safe»  // 11. mai (kl. 19.00)

Filmen Safe (1995) av Todd Haynes portretterer livet til forstadsfruen Carol White (Julianne Moore) i California, og hvordan hun blir rammet av en gåtefull sykdom som hun søker hjelp for i en helseretrett i ørkenen. Som tilskuere får vi aldri vite noe sikkert svar på hva lidelsen hennes egentlig er. Men siden handlingen i filmen er lagt til året 1987 ble filmen da den kom antatt å omhandle AIDS-epidemien og den moralske panikken som oppsto i USA rundt den. Et stort medisinsk gjennombrudd i 1996 medførte at dødelighet og nye HIV-tilfeller gikk kraftig ned. Dette svekket imidlertid ikke filmens aktualitet, men bidro snarere til å fristille den og åpne den opp for andre fortolkninger, som fremmedgjøring og undertrykkelse i forbrukersamfunnet og selvhjelpskulturens fallgruver med dens lovnader om myndiggjøring gjennom ansvarliggjøring for ens personlige skjebne. Foruten å være en sjeldent tenksom film, er Safe også visuelt svært iøynefallende, i sine maleriske, utstuderte scener av Carol i samspill, eller mangel på sådan, med de materielle, geografiske og menneskelige omgivelsene. Filmen ble kåret til 1990-tallets beste film av The Village Voice i 1999.

Todd Haynes (født 2. januar 1961) er en amerikansk filmregissør og manusforfatter kjent for filmer som Poison, Velvet Goldmine, I’m Not There, Carol og Far From Heaven. Sistnevnte var Haynes’ store kommersielle gjennombrudd, og sikret ham også en Oscar-nominasjon for beste originalmanus. Et gjennomgangstema i filmene til Haynes er den postmoderne situasjon der identitet og seksualitet blir flytende kategorier, som han også ynder å utforske som overskridende krefter hos vår tids populære artister. Haynes regnes for å være en av de fremste aktørene i den amerikanske independent-filmen i dag, og var en av pionerne i New Queer Cinema bevegelsen på starten av 1990-tallet.

 

Ole Jacob Madsen er psykolog og filosof og til daglig ansatt som førsteamanuensis i kultur- og samfunnspsykologi ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Han har blant annet gitt ut bøkene Den terapeutiske kultur (2010) og Det er innover vi må gå (2014), og interesser seg for tema som modernitetsteori, fremmedgjøring og kulturelle forestillinger om sykdom og lidelse.

 

Denne film- og arrangements-serien er et samarbeid mellom House of Foundation og Moss Filmklubb. Vi viser/presenterer 12 filmer i løpet av høsten 2016 og våren 2017 valgt og presentert av en anerkjent forfatter/kunstner/kritiker. Endelig utgis en bok med filmessays på forlaget H//O//F høsten 2017.